Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

ASP .NET

ASP.NET - Obálka

Vážení čtenáři, vítejte na stránkách věnovaných knize ASP.NET - Začínáme programovat. Knihu vydalo v roce 2003 nakladatelství Grada.

Anotace

Kniha ASP.NET - začínáme programovat je bránou do světa ASP.NET a programování dynamických webových stránek pro platformu .NET. Nejde však o klasickou referenční příručku ASP.NET, ale klade si za cíl naučit čtenáře, kteří nemají žádné zkušenosti s programováním, vytvářet snadno a rychle interaktivní webové stránky.

Hned v úvodu knihy jsou čtenáři zasvěceni do základů technologie .NET. Je zde vysvětlen princip používání skriptů na straně serveru a jsou zde objasněny základní vlastnosti ASP.NET.

Následuje popis základních vlastností jazyka ASP.NET a první, zatím velmi jednoduché ukázky z praktického programování webových stránek. Další kapitoly jsou věnovány popisu programovacích jazyků C# a Visual basic.NET. Tyto jazyky jsou totiž základním prostředkem pro tvorbu aplikací v ASP.NET. Po prostudování této části by měl být čtenář schopen začít tvořit první skutečně funkční stránky.

Další kapitoly jsou věnovány objektům v ASP.NET a používání prostorů jmen. Kapitolami o využívání webových formulářů a validačních ovládacích prvků končí první část knihy, zaměřená na základy programování. Ve druhé části jsou pak získané dovednosti prakticky využívány. Následující kapitoly ukazují další možnosti, které ASP.NET programátorům nabízí. Na příkladech se čtenáři naučí pracovat se soubory na straně serveru a dozví se, jak může ASP.NET pracovat s databázemi.

Další důležitá kapitola naznačuje způsob využití ADO.NET pro práci s databázemi. Po prostudování této kapitoly si budou čtenáři schopni vytvořit například jednoduchou knihu návštěv nebo počitadlo návštěv.

Vynechány nejsou ani webové služby a názorné příklady jejich použití. Poměrně významné místo zde zaujímá kapitola věnující se problematice zabezpečení webových služeb.

V závěru knihy hovoříme o způsobu hledání chyb ve skriptech, instalaci a nastavení IIS a knihoven .NET framework.

Kniha je určena každému, kdo by se chtěl dozvědět něco o psaní aplikací v ASP.NET, a přitom nemá s programováním žádné zkušenosti.

Přestože bude řeč o programování, nepředpokládá se u čtenářů žádná předběžná znalost programování. Výklad je veden takovou formou, aby mu mohl porozumět i naprostý začátečník, který se s programováním dosud nikdy nesetkal.

Vhodná je sice základní znalost HTML, ale ani ta není nezbytná, protože jeho základní rysy jsou v případě potřeby zevrubně vysvětleny.

Kniha je doplněna celou řadou funkčních příkladů, které je možné získat zdarma stažením z internetu.

Doprovodné příklady

Na této stránce je možné zdarma získat příklady použité v knize.

Příklady jsou dostupné ve dvou verzích. V první verzi jsou všechny příklady napsány v jazyce C#. Druhá verze obsahuje kompletní sadu příkladů v jazyce Visual Basic .NET. Je jen na Vás, kterému jazyku dáte přednost. Pokud se nemůžete rozhodnout, máte možnost stáhnout si pomocí třetího odkazu všechny soubory najednou.

Soubor Popis
aspnet_cs.zip (65 kb) Zdrojové kódy příkladů vytvořené v jazyce C#
aspnet_vb.zip (57 kb) Zdrojové kódy příkladů vytvořené v jazyce Visual Basic .NET
aspnet_priklady.zip (121 kb) Zdrojové kódy všech příkladů vytvořené v obou jazycích

Ohlasy čtenářů


 

Vyhledej