Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

JavaScript - Efektní nástroj oživení www stránek

JavaScript - Obálka

Vážení čtenáři, vítejte na stránkách věnovaných knize JavaScript - efektní nástroj pro tvorbu www stránek. Knihu vydalo v roce 2001 nakladatelství Grada.

Anotace

Kniha přibližuje čtenářům svět JavaScriptu a programování www stránek. Nejde však o klasickou referenční příručku JavaScriptu, ale klade si za cíl naučit čtenáře, kteří nemají žádné zkušenosti s programováním, vytvářet snadno dokonalé webové stránky.

Hned v úvodu knihy je vysvětlen význam používání scriptů a objasněny základní vlastnosti JavaScriptu. V první kapitole se čtenář dozví, ve kterých situacích mu může být JavaScript užitečný.

Pak již následuje popis základních vlastností jazyka JavaScript a první, zatím velmi jednoduché ukázky z praktického programování scriptů. Další kapitoly jsou věnovány objektům a událostem. Po prostudování této části by měl být čtenář schopen oživit své stránky pomocí scriptů reagujících na pohyb myší, na nahrání stránky apod.

Další kapitoly jsou věnovány práci s daty, manipulaci s okny a používání funkcí. Kapitolou o využívání formulářů, tlačítek a zaškrtávacích políček na stránkách končí první část knihy, zaměřená na základy programování. V druhé části jsou pak získané dovednosti prakticky využívány. Následující kapitoly ukazují zajímavé efekty, které lze pomocí JavaScriptu vytvořit. Na příkladech k těmto kapitolám je vidět, jak vložit na stránku fungující hodiny nebo nabídku s odkazy na sousední stránky. Velmi pěkných efektů lze dosáhnout používáním zvuků a hudby.

Dále se čtenář se dozví, jaké matematické operace podporuje JavaScript, a dokonce i to, že jejich používání může být někdy i zábavné.

Vynechány nejsou ani Cookies a názorné příklady jejich použití. Poměrně významné místo zde zaujímá kapitola, která je v ostatních knihách často zcela opomíjena a zabývá se chybami ve scriptech, jejich příčinami a způsoby jejich odstranění pomocí debuggeru firmy Microsoft.

Úplný závěr knihy je věnován glosáři kde je možné rychle a přehledně nalézt vysvětlení pojmů, které čtenáře provází celou knihou.

Kniha je určena každému, kdo by se chtěl dozvědět něco o scriptech a jejich tvorbě pomocí jazyka JavaScript, a přitom nemá s programováním žádné zkušenosti.

Přestože bude řeč o programování, nepředpokládá se u čtenářů žádná předběžná znalost programování. Výklad je veden takovou formou, aby mu porozuměl i naprostý začátečník, který se s programováním dosud nikdy nesetkal.

Stejně tak není nezbytně nutné znát podrobně jazyk HTML, určený pro tvorbu WWW stránek. Protože jeho základní rysy jsou v případě potřeby zevrubně vysvětleny.


Doprovodné příklady

Kniha je doplněna celou řadou funkčních příkladů, které je možné vyzkoušet přímo na těchto stránkách. Příklady jsou k dispozici i v offline verzi. Pokud ale dáváte přednost online verzi, můžete použít následující odkaz.


Podpůrné programy

K vytváření scriptů v JavaScriptu nepotřebujete žádné zvláštní vybavení. Ve skutečnosti byste jistě vystačili i s Poznámkovým blokem Windows. Na Internetu je pochopitelně možné najít velké množství textových editorů a dalších podpůrných nástrojů, které programátorům usnadňují práci a zpříjemňují život.

Pokud nemáte chuť brodit se množstvím adres, připravil jsem pro vás alespoň několik málo odkazů, na kterých můžete takové nástroje získat.

  • PSPad - je velmi propracovaný textový editor, určený pro programátory. K jeho největším přednostem patří podpora barevného zvýraznění zdrojového kódu podle syntaxe vybraného jazyka. Podporovány jsou nejrozšířenější programovací jazyky jako C++, Pascal, Java, SQL a pochopitelně také HTML a podporou JavaScriptů. Další příjemnou vlastností je integrovaný jednoduchý prohlížeč www stránek, s jehož pomocí si můžete ihned otestovat výsledný kód. Přes celou řadu pokročilých funkcí je tento editor zdarma.
  • Microsoft Script Debugger - je nástroj pro hledání chyb ve vašich scriptech. Po nainstalování se stane součástí programu Internet Explorer a spouští se automaticky, pokud se ve scriptu objeví chyba. Používání tohoto programu je věnována 15. kapitola.
  • ButtonMania - Program, o kterém je v knize zmínka. Bohužel odkaz, který je tam napsán, již nefunguje, a proto, pokud o tento program máte zájem, můžete si ho stáhnout zde. Velikost souboru je cca 1,6 Mb.

Ohlasy čtenářů

 

Vyhledej